●”O scrisoare pierdută”- Comedie

Viziune scrisoare. Tema Si Viziunea Despre Lume Intr

Bine ați venit la Scribd!

Sunteți pe pagina 1din viziune scrisoare Căutați în document -Tema i viziunea despre lume- Comedia este specie a genului epic in proz sau n versuri, care nfieaz personaje, caractere, ntmplri, moravuri sociale ntr-un viziune scrisoare care s strneasc rsul, avnd ntotdeauna un deznodmnt vesel i adesea un sens moralizator prin rs se ndreapt moravurile.

Opera O scrisoare pierduta a fost pentru prima dat reprezentat pe scena la 13 noiembrie la Teatrul Naional Bucureti i este cea de-a treia oper dramatic scris de Caragiale.

Opera O scrisoare pierduta a fost pentru prima dată reprezentată pe scena la 13 noiembrie la Teatrul Național București și este cea de-a treia operă dramatică scrisă de Caragiale.

Este o comedie de moravuri in care sunt satirizate aspecte ale societii contemporane autorului, fiind inspirata din farsa electoral din anul Titlul este semnificativ, anticipnd tema comediei.

Conine un substantiv scrisoare i adjectivul pierdut. Articolul nehotrt proclitic o particularizeaz elementul care devine obiect al antajului i care prin pierderea i gsirea repetat ntreine conflictul piesei de viziune scrisoare. Tema comediei surprinde viaa politic i de familie a unor politicieni care ajuni viziune scrisoare putere i roi viziune scrisoare ambiii se caracterizeaz printr-o cretere brusc a instinctelor de parvenire.

gheață pentru vedere

Interesele personajelor, contrare numai n aparen se armonizeaz n final pentru c toi tiu s speculeze n interes personal, avantajele unui regim curat constituional. Aciunea are loc n capitala unui jude din munte, acolo unde Nae Caavencu se confrunt cu grupul politicii locale format din prefectul Tiptescu i prezidentul Zaharia Trahanache, n zilele noastre, secolul XIX, anul Conflictul piesei este realizat prin viziune scrisoare treptat, determinat de intrrile repetate ale ceteanului turmentat care creeaz o stare de tensiune niciodat rezolvat; evoluia invers a grupurilor adversare i apariia neateptat a numelui trimis de la Bucureti, Agamemnon Dandanache.

Comedia impresioneaz prin arta compoziiei: amplificarea treptat a strii conflictuale.

Încărcat de

Iniial apar n scen Tiptescu, Trahanache, Zoe, alarmai de un eveniment petrecut n afar i dezvluit parial. La apariia lui Caavencu se constituie conflictul principal.

Conflictele secundare sunt apariiile repetate ale ceteanului turmentat i cuplului Farfuridi Brnzovenescu. Personajele piesei, numite de ctre autor persoane, sunt menionate cu numele si statutul social pe care l are fiecare in cadrul comediei.

(DOC) Eseu Bac Tema si viziunea O scrisoare pierduta | Cristian Bindea - british-pub.ro

Actul I reprezint scena n care se anun pierderea unei scrisori de dragoste, n jurul creia se va petrece ntreaga aciune. Punctul culminant al acestei scene, l constituie vestea c Nae Caavencu nu vrea s restituie scrisoarea dect in schimbul asigurrii c va fi numit candidat pentru un loc de deputat, si apariia lui Zaharia Trahanache care anun c a descoperit o plastografie a lui Caavencu. Actul al II-lea ncepe cu numrtoarea voturilor posibile si cu teama lui Farfuridi si Brnzovenescu c vor fi trdai.

O scen important este viziune scrisoare de ntlnirea prefectului cu posesorul scrisorii, o scen tipic si de nuane caracterologice memorabil prinse, gradat redate, in care vedem tehnica antajului si a schimbului. Actul al III-lea cuprinde doua pri, dominate de discursul agramat de beia de cuvinte, al lui Farfuridi viziune scrisoare de viziune scrisoare categoric demagogic al lui Caavencu pn la punctul culminant cnd se pronun numele candidatului propus de centru, dup care urmeaz vacarmul si btaia.

Salvat de consecinele unei plastografii, Caavencu accept viziune scrisoare viziune scrisoare ordonat Zoe si conduce manifestaia in cinstea noului ales.

El foloseste cu maiestrie satira si sarcasmul, pentru a ilustra moravurile societatii romanesti si a contura personajele dominate de o trasatura de caracter reprezentativa pentru tipul uman.

Atmosfera destins la final reface starea iniial a personajelor, fr nicio modificarea a statutului lor dinainte pierderii scrisorii. Personajele acioneaz stereotip, simplist, ca nite marionete lipsite de profunzime sufleteasca, fr a evolua pe parcursul aciunii, fr a suferi transformri psihologice.

acuitatea vizuală a crescut

Limbajul este principala modalitate de individualizare a personajelor. Vorbirea constituie criteriul dup care se constituie dou categorii de personaje: parveniii, care i trdeaz incultura prin limbajul valorificat de autor ca surs a comicului Dandanache, Caavencu, Farfuridi, Brnzovenescu i personajele cu carte Zoe, Tiptescuironizate pentru legtura lor extraconjugal.

Este prefectul judeului pe care l administreaz ca pe propria moie, avnd o mentalitate de stpn absolut.

deficiență de vedere orbire vedere scăzută

Orgolios, abuziv, ncalc legea, daca o cer interesele partidului si admite, amuzat, escrocheriile poliaiului: ai tras frumuel condeiul.

Tiptescu este lipsit de abiliti politice, singura cale de a parveni fiind amorul, de care tie s viziune scrisoare cu fler si diplomaie.

Tiptescu, trimite la cuvntul tip, care semnifica june prim, om rafinat, amorez abil, aventurier.

Kashpirovsky despre viziune

viziune scrisoare Numele lui sugereaz zahariseala i capacitatea personajului de a se adapta la orice situaie trahanaua este o coc moale. Este condus de Zoe. Este soia lui Zaharia Trahanache si amanta lui Tiptescu. Este inteligenta, autoritara, ambiioas si i impune voina in fata oricui. Este o lupttoare hotrt si folosete tot arsenalul de arme feminine ca sa-si salveze onoarea. Conduce din umbra manevrele politicii. Prin aluzia culinar sugereaz, cred, inferioritate, vulgaritate i licheism noteaz G.

Numele su vine de la dandana care nseamn boacn, gaf, sugestiv pentru personajul care creeaz confuzi penibile.

  1. Pirureprezentant al dramaturgiei în seria genurilor desăvârşite în epoca marilor clasici.
  2. Sunteți pe pagina 1din 2 Căutați în document Tema si viziunea despre lume intr-o comedie studiata Ion Luca Caragiale este unul dintre cei 4 mari clasici romani, cunoscut indeosebi ca dramaturg.
  3. ●”O scrisoare pierdută”- Comedie | Literatura Copilăriei și Adolescenței
  4. O Scrisoare Pierduta-Tema Si Viziune | PDF
  5. Funcția de con
  6. O Scrisoare Pierduta-Tema Si Viziune - british-pub.ro

Un personaj mai prost dect Farfuridi i mai canalie dect Caavencu, blbit, ilogic, incult.