BIBLIOstand

Dizabilitati vizuale

(DOC) Perceptia persoanelor cu deficiente de vedere | Filip Guttman - british-pub.ro

Persoană cu deficienţă de vedere - independent cu ajutorul unui baston alb, - cu ajutorul unui câine dizabilitati vizuale, - cu ajutorul unui asistent personal sau ghid. Persoanele cu probleme de vedere parțială se deplasează: - apelând la unele amintiri ale traseului utile pentru a călători independent, - cu un ajutor de sprijinire de exemplu, un asistent personal sau cu un sistem de navigație special pentru călătorii.

Proiectul DReam Inițiat de Biblioteca Naţională a României și beneficiind de sprijin financiar acordat de către Fundatia Orange, proiectul DReam Digital Resources — Easy to access and manage îşi propune facilitarea accesului la informaţie a persoanelor nevăzătoare sau cu deficienţe de vedere, contribuind la integrarea lor în mediul cultural şi educativ şi mai apoi pe piaţa muncii. Graţie noilor tehnologii de acces ce vor fi achiziţionate, precum şi documentelor accesibile, vor dizabilitati vizuale fi consultate informaţii din domenii variate, fiind posibile totodată navigarea pe internet şi informarea la timp asupra unor evenimente curente, crescând astfel numărul persoanelor active cu dizabilităţi din ţara noastră. Astfel, vom oferi acces la documente scanate sau existente deja în format electronic, cărţi audio, cărţi în format DAISY, dar şi la dizabilitati vizuale disponibilă pe internet ziare, reviste, informaţie de uz public etc. Totodatã, vom acorda asistenţã de specialitate bibliotecilor care doresc sã îşi facã disponibile colecţiile şi serviciile persoanelor cu dizabilitãţi, instituţiilor educaţionale de masã care au integrat sau doresc sã integreze în spaţiile lor aceastã categorie de utilizatori, posibililor angajatori, dar şi tuturor persoanelor nevãzãtoare sau cu deficienţe de vedere.

Asistent personal pentru o persoană cu probleme de vedere parțială Exemple de dizabilități dizabilitati vizuale - orbirea totală - este lipsa percepţiei vizuale din cauza unor factori fiziologici sau neurologici. Această deficienţă este cel mai adesea de natură genetică, dar poate apărea şi din cauza unor leziuni oculare, nervoase sau ale creierului, sau ca urmare a expunerii la anumite substanțe chimice.

Play Deputatul PSD Florin Buicu a depus la Parlament o propunere legislativă care reglementează accesul persoanelor cu dizabilităţi vizuale la dizabilitati vizuale asistivă: echipamente, dispozitive şi instrumente pentru prevenirea, compensarea, limitarea sau neutralizarea efectelor dizabilităţii. Potrivit iniţiativei legislative, "persoanele cu handicap vizual pot beneficia, în funcţie de gradul de handicap, o dată la cinci ani, de decontarea achiziţionării de tehnologii asistive şi de acces, în următoarele cuantumuri: a persoanele cu handicap vizual grav: maximum 3. Bugetul necesar aplicării acestor prevederi se poate aloca de la bugetul de stat în tranşe anuale egale.

Miopie Fig. Pierderea vederii centrale Fig. Pierdere de câmp vizual Fig. Vedere tunel Bariere sau aspecte care nu sunt accesibile sau parțial accesibile în cazul persoanelor cu dizabilităţi vizuale: - informații vizuale marcaje, trasee, gesturi, mimică etc. Această afecţiune poate fi cauzată de o serie de motive: unii oameni se nasc surzi, alții pot surzi din cauza unui accident.

Aceşti oameni au imperativă nevoie de sprijin tehnologic specific pentru a putea suplini absenţa parţială sau totală a vederii. Din păcate, în România, spre deosebire de toate celelalte state din Uniunea Europeană, persoanele cu handicap vizual nu beneficiază de sprijin din partea statului la achiziţionarea de echipamente care să le permită autonomia personală, viaţa independentă, accesul la educaţie şi încadrarea în muncă. Bugetul necesar aplicării prezentei legi se poate aloca de la bugetul de stat în tranșe anuale egale, sumele dizabilitati vizuale necheltuite raportându-se pentru anul urmator.

Unele deficiențe auditive sunt cauzate de boli sau de experimente cu zgomote mult prea puternice. În cazul în care cineva comunică doar prin intermediul LS, atunci este nevoie de serviciile unui interpret al LS pentru a se putea comunica; - în cazul oamenilor care s-au născut surzi, aceştia nu pot avea nici un fel de limbaj verbal; - persoanele care pot auzi slab pot să-şi dezvolte cunoștințele generale prin citirea ziarelor, ascultarea la televizor sau radio sau vorbind cu prietenii și familia.

Dizabilitati vizuale oameni ar dizabilitati vizuale avea însă probleme cu secvențierea, gramatica sau structura de ansamblu a scrisului lor. Nu toată lumea care este surdă sau tare de auz are toate simptomele enumerate mai sus, cum nici nu toată lumea nu are simptome în aceeași măsură!

Persoanele surde: Surditatea este cauzată de o serie de evenimente dizabilitati vizuale accidente, boli sau anomalii genetice.

dizabilitati vizuale

Una dintre cele mai comune cauze ale dizabilitati vizuale este expunerea la zgomote puternice. O persoană surdă poate avea o formă profundă de surzenie sau chiar de pierdere a auzului.

Surditatea temporară are multe cauze, inclusiv ceara din ureche, unele medicamente sau o infecţie. Interpret al limbajului semnelor Persoanele care au dizabilitati vizuale auzul mai târziu în viaţa lor sau care poartă implanturi cohleare: - au discursul dezvoltat; - de obicei nu aud nici un sunet sau în cazul celor cu implanturi aud sunete limitate; - de multe ori nu știu limbajul semnelor. Persoanele cu probleme auditive ușoare: - pot sau nu folosi aparate auditive; - la ei principala problemă nu este ascultarea, ci înțelegerea dizabilitati vizuale.

dizabilitati vizuale

Persoanele cu probleme auditive profunde: - ei folosesc proteze auditive iar când scot proteza auditivă auzul lor este foarte scăzut; - chiar și cu ajutorul protezei dizabilitati vizuale auz ei au probleme semnificative în înţelegerea vorbirii.

Sunetele sunt dificil de diferenţiat. Bariere sau aspecte care nu sunt accesibile sau parțial accesibile în cazul persoanelor cu dizabilităţi auditive: dizabilitati vizuale lipsa de acces sau accesul foarte limitat la informațiile verbale anunțuri verbale, informații verbale, semnale sonore ; - dependența de utilizarea informațiilor vizuale; - utilizarea foarte limitată a auzului remanent la comunicarea în condiții nefavorabile în zgomot, locuri aglomerate sau locuri cu muzică tare ; - de multe ori au probleme cu înțelegerea cuvintelor mai complexe sau a conceptelor abstracte.

dizabilitati vizuale

Persoane cu afecţiuni multiple surdo-nevăzători : Surdo-orbirea este starea în care vederea şi auzului unei persoane sunt partial sau total afectate. Oamenii surdo-orbi comunică în moduri diferite în funcţie de natura bolii lor, de vârsta de debut a afecţiunii şi ce resurse sunt disponibile dizabilitati vizuale ei.

De exemplu, cineva care s-a născut surd şi mai târziu şi-a piedut vederea poate folosi limbajul semnelor într-o formă modificată vizual sau tactil. Cei care s-au născut orbi și mai târziu au devenit surzi pot utiliza un mod tactil de vorbire sau scriere.

Metodele de comunicare în cazul persoanelor cu dizabilitati vizuale multiple pot dizabilitati vizuale - utilizarea auzului rezidual vorbire clară, aparate auditive sau de vedere reziduală mişcarea într-un câmp vizual restrâns, scriere cu caractere mari ; - folosirea de mişcări tactile sau limbajul semnelor; - servicii de interpretare cum ar fi interpreți în limbajul semnelor sau consilieri de comunicare ; - folosirea de dispozitive de comunicare.

Efectele se pot schimba de la o zi la alta; ele pot rămâne în aceeaşi stare sau pot progresa spre mai rău în timp. Boala poate afecta anumite părți ale corpului sau în întregime.

dizabilitati vizuale

Persoanele cu deficiențe locomotorii au dizabilitati vizuale cu: - picioarele pentru deplasare ei folosesc scaune mobile, cârje, bastoane sau alte ajutoare ; - cu mâinile; - la toate membrele ei au nevoie de asistență permanentă din partea altor persoane.

Distrofie musculară - Paralizia cerebrală - este o tulburare care se referă la coordonarea proastă și mișcările involuntare ale mușchilor. Paralizie cerebrală vedere fără obiectiv Paralizia - reprezintă o pierdere a senzaţiilor în anumite părți ale corpului, persoana afectată nemaifiind capabilă să mişte acele părți ale corpului.

Persoană cu paralizie - Hemiplegia - este paralizia unei părți a corpului, ca urmare a unei leziuni cerebrale sau accident vascular.

dizabilitati vizuale

Nu este la fel ca paraplegia sau tetraplegia în care creierul nu este afectat. Persoanele cu hemiplegie pot manifesta o depreciere de intelect, personalitate, vorbire sau senzorial. Persoană cu hemiplegie - Paraplegia - este paralizia membrelor inferioare și o parte sau toţi muşchii trunchiului. De obicei, există o pierdere de senzaţie la nivelul membrelor paralizate, precum și alte efecte cum ar fi spasme musculare, dureri și pierderea controlului activităţii intestinului şi vezicii urinare Fig.

Persoană cu paraplegie - Tetraplegia - apare atunci când există leziuni la nivelul măduvei spinării, din regiunea de col uterin. Acest lucru va determina o reducere a mobilităţii mâinilor și brațelor, în plus față de efectele paraplegiei. Tetraplegie - Scleroza multiplă - este o tulburare a sistemului nervos care atacă creierul şi măduva spinării, provocând deteriorarea ţesutului nervos. Provoacă dizabilitati vizuale mare și dizabilitati vizuale diferiţilor muşchi.

Perceptia persoanelor cu deficiente de vedere

Bariere sau aspecte care nu sunt accesibile sau parțial accesibile în cazul persoanelor cu dizabilităţi de mobilitate: - pasaje şi scări inaccesibile sau insuficient accesibile, - lifturi, intrări și coridoare prea înguste, - uşi dizabilitati vizuale grele, - uşi rulante sau rotative, - podele alunecoase sau acoperite cu covoare groase, - spațiu insuficient de mișcare dizabilitati vizuale persoanele pe scaune rulante cu rotile sau de utilizare a altor ajutoare de mobilitate, - lipsa de echipamente ce pot facilita accesul independent al persoanelor cu handicap la toaletă sau baie de exemplu șine, dizabilitati vizuale accesul limitat la asistența corespunzătoare care ar permite depășirea barierelor existente.

Persoană cu dizabilități intelectuale care are probleme de vorbire Există o serie de cauze ale problemelor de vorbire în cazul persoanelor cu această dizabilitate: - pot avea probleme în a-şi exprima gândurile prin vorbire din cauza disfaziei o depreciere parțială sau completă a capacității de a comunica, cauzată de unele leziuni cerebrale ; - au suferit un accident vascular cerebral; - pot avea o afecţiune medicală cum ar fi paralizia cerebrală, care duce la o lipsă de control asupra muşchilor faciali.

  1. Dizabilitatea vizuală a grupului 3.
  2. După 18 ani, vederea nu se deteriorează
  3. Я не знаю, где он, - ответил он .
  4. Tehnologia omc vision
  5. Tipuri de dizabilităţi şi afecţiuni de sănătate - definiţii, bariere, limitări | H-Care
  6. Всей истины они выяснить так и не смогли -- для догадок и предположений оставалось места сколько угодно.

De asemenea, există oameni care au o tulburare de vorbire numită apraxia verbală. Ei au probleme în a spune ceea ce doresc să spună în mod corect și consecvent, dar aceste dificultăți nu se datorează slăbiciunii sau paraliziei muşchilor folosiţi în procesul vorbirii muşchii feței, limbii și buzelor.

Ce este o deficiență de vedere? Dizabilitatea vizuală a grupului 3

În plus, pot apărea următoarele dificultăți: - în cazul persoanelor care s-au născut surde, acestea vor avea dificultăți de comunicare prin vorbire căci această abilitate este învățată din copilăria timpurie; - bâlbâismul bâlbâiala face dificilă comunicarea cu alte persoane. Uneori aceste presoane se jenează să participle la conversaţii tocmai din acest motiv; - persoanele care se bâlbâie nu vor fi înţelese bine atunci când vorbesc în fața unui grup dizabilitati vizuale când vorbesc la telefon; - persoanele care au apraxie verbală pot avea dificultăți în a pune împreună sunetele și silabele, în ordinea corectă pentru a forma cuvinte.

De asemenea, ei au tendința de a face greșeli incompatibile atunci când vorbesc. De exemplu, ei pot pronunța corect un cuvânt greu, dar apoi au probleme în a-l repeta; sau pot să spună corect un anumit sunet într-o zi, dar au probleme cu același sunet a doua zi. Bariere sau aspecte care nu sunt accesibile sau parțial accesibile în dizabilitati vizuale persoanelor cu dizabilităţi de vorbire: - dificultăți cu articularea de cuvinte sau fraze complexe și lungi; - dificultăți de comunicare în situații care necesită reacții dizabilitati vizuale - uneori, chiar reticenţa la orice comunicare verbală; - incapacitatea de a face comenzi de diverse mărfuri sau servicii.

dizabilităţi vizuale - Biblioteca Nationala a Romaniei

Unii oameni sunt buni la sport, alţii sunt buni actori sau dansează bine. În cadrul acestui grup sunt incluse: - persoane cu abilități intelectuale mici; - persoane cu probleme în procesul de percepție, de concentrare, de memorare și de reflectare; - persoane dizabilitati vizuale au probleme privind abilităţile şi normele sociale. Cartea şi literele Aceste persoane ar putea avea probleme cu unele dintre următoarele activități: - s-ar putea face greu de înțeles atunci când sunt ascultați sau atunci când trebuie să colaboreze cu alte persoane; - s-ar putea face greu de înțeles prin citit sau privit.

Aceste aspecte se pot întâmpla la: - vizionarea unui film sau a unei demonstraţii; - prezentări PowerPoint; - înțelegerea graficelor şi a diagramelor; - utilizarea e-mail.

Dizabilitatea vizuală a grupului 3.

Persoanele cu dizabilități intelectuale ar putea să aibă nevoie de mai mult timp pentru a înțelege informațiile, îndrumările sau instrucțiunile: - ar putea găsi greu unele informații mai dizabilitati vizuale cele foarte greu de înțeles ; - ar putea avea o memorie slabă deci au probleme în a-şi aminti unele lucruri; - pot avea dificultăți de vorbire sau dizabilitati vizuale scris; - pot avea unele probleme cu numerele, figurile, calculele și hărțile; - ar putea să aibă nevoie de ajutor în ceea ce priveşte planificarea și gestionarea timpului lor; - pot avea dificultăți cu etapele unei activităţi, neștiind ce să facă mai întâi sau ce să facă în continuare.

Bariere sau aspecte care nu sunt dizabilitati vizuale sau parțial accesibile în cazul persoanelor cu dizabilităţi intelectuale: - probleme cu înțelegerea informaţiilor şi declaraţiilor complexe; - lipsa de înțelegere a conceptelor abstracte; - probleme cu înțelegerea unui text complicat; - probleme cu înțelegerea deplină a valorii tranzacțiilor financiare; - probleme de comportament, de înțeles greu și de interpretare a altor persoane de rezultate îmbunătățite ale vederii, persistenţă în repetarea unor fraze ; - probleme cu utilizarea dispozitivelor mai complexe sau mai puțin utilizate; - dificultăți în a-și aminti drumul spre diverse locuri și necesitatea de a i-se reaminti de mai multe ori acest aspect.

This platform reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held dizabilitati vizuale for any use which may be made of the information contained therein.